header nieuws

Blijf op de hoogte

Van het laatste nieuws

06
Mar

Durf aardig te zijn #DOESLIEF

Sire heeft deze week de campagne #DOESLIEF gelanceerd. Deze campagne is er op gericht ons ertoe aan te zetten wat aardiger tegen elkaar te zijn.

Het klinkt gek, maar blijkbaar hebben we af en toe wat hulp nodig in de bewustwording om vriendelijk naar elkaar te zijn. Zo kan ik me nog herinneren dat ik als jong meisje van ongeveer 9 jaar een keer opstond voor een zwangere vrouw in de tram. Dat er een sticker op de ramen hing met “Wilt u zitten? Ik kan staan!”, had blijkbaar zoveel indruk op me gemaakt dat ik direct op sprong toen zij geen zitplaats kon vinden. Ik vond het vanzelfsprekend om plaats te maken voor deze vrouw, hoewel zij toen vriendelijk lachend zei: “nou lieverd, ik denk dat het veiliger is als jij blijft zitten”.


In de campagne worden verschillende redenen genoemd waarom mensen zich onvriendelijk naar elkaar gedragen. Zo ondersteunt de literatuur dat morele superioriteit (we vinden over het algemeen dat anderen zich minder aardig en sociaal gedragen) en asymmetrie in waarneming (de gevolgen van ons eigen gedrag zien we heel goed, maar we onderschatten vaak de gevolgen voor anderen) in verband liggen met onvriendelijk gedrag.

Wij merken dat deze redenen, ook wel te noemen overtuigingen, ook terugkomen tijdens onze trainingen, assessments of coaching sessies. Men is geneigd snel met de vinger naar de ander te wijzen, maar durft tegelijkertijd zichzelf niet een spiegel voor te houden. Daarnaast zijn we ons vaak ook niet bewust van deze (onjuiste) overtuigingen, maar handelen we hier wel naar. Blijkbaar hebben we deze blinde vlek allemaal, voor de één is deze weer net iets anders dan voor de ander. 

Gelukkig kunnen we onszelf en elkaar een handje helpen om deze blinde vlek kleiner te maken en wat liever voor elkaar te zijn. Door bijvoorbeeld iemand anders feedback te geven op zijn of haar gedrag, maar blijf vooral ook kritisch naar jezelf én blijf de feedback die je krijgt van anderen onderzoeken. Zo kan je je eigen overtuigingen toetsen aan die van anderen en je bewust worden van je eigen gedrag. En daarmee de stap maken naar ander (vriendelijker) gedrag. 

De campagne #DOESLIEF of zo’n sticker op het raam, zet ons hopelijk aan om wat aardiger te worden naar anderen.

Durf kritisch te zijn naar jezelf. Durf te twijfelen. Durf je kwetsbaar op te stellen. Durf aardig te zijn.

Floor Dijkshoorn
Adviseur 

+31624812721
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.