header nieuws

Blijf op de hoogte

Van het laatste nieuws

Wat Zorg en Profit van elkaar kunnen leren! Eerste AVOP-bestuursnetwerk succesvol van start

Anneke van Til en Jos van Baal

AVOP heeft het initiatief genomen om een aantal eindverantwoordelijke bestuurders van zorginstellingen en bedrijven uit de profitsector met elkaar aan tafel te brengen.
Op maandag 13 februari ontmoetten drie bestuurders uit de zorg en drie bestuurders uit de profit elkaar voor het eerst. Dat geschiedde op locatie van één van hen, aan het eind van de middag, zonder files.

Vooraf zijn onder de zes bestuurders onderwerpen geïnventariseerd die hen als eindverantwoordelijke bestuurders bezig houden en waarvan het interessant is om te kijken of de aanpak in de zorgsector en die in de profitsector wezenlijk van elkaar verschillen. Die onderwerpen worden behandeld in een serie van intervisie-achtige netwerkbijeenkomsten.

De bijeenkomst op 13 februari stond in het teken van de vraag “Hoeveel invloed heb je als bestuurder feitelijk op je organisatie? En hoe objectief neem je die invloed eigenlijk waar?”.
AVOP leidde de bijeenkomst kort in met enkele relativerende inzichten uit de literatuur. De boeken Ons Feilbare Denken van Daniel Kahneman en Het Halo-effect van Phil Rosenzweig zetten vraagtekens bij ons kritische waarnemingsvermogen en bij managementliteratuur die achteraf het succes van ondernemingen verklaart. Correlatie en causaliteit worden immers gemakkelijk met elkaar verward. Verrijkt met deze inzichten hebben de bestuurders zich vervolgens gebogen over de casuïstiek van een van hen.

Na afloop constateerden de bestuurders dat dergelijke bijeenkomsten voor hen waardevol zijn, omdat ze niet vaak de kans krijgen (of de tijd nemen) om met gelijkgestemden ‘informeel en een graadje dieper’ van gedachten te wisselen over specifieke en wat meer filosofische bestuurdersvragen. De procesbegeleiding en het aanreiken van nieuwe inzichten door AVOP achtten zij van meerwaarde. Daarom spraken de zes bestuurders af om dit jaar nog drie keer bij elkaar te komen rond vergelijkbare thema’s. De volgende keer staat op de agenda: “Voor welke waarden sta ik zelf en voor mijn organisatie? En wat doe ik als die waarden door de actualiteit op de proef worden gesteld?”

AVOP is niet van plan om het bij dit ene netwerk van zorg- en profit-bestuurders te laten. Bij voldoende belangstelling starten we een tweede kring van bestuurders uit verschillende sectoren. En ook verkennen we momenteel of we een dergelijke kring kunnen starten met eindverantwoordelijke HR-managers.

Heb je belangstelling om deel te nemen aan een van onze netwerken? Neem dan contact op met Anneke van Til via 020-6155456