header nieuws

Blijf op de hoogte

Van het laatste nieuws

Drie manieren om gezond verstand om zeep te helpen

Anneke van Til

Gezond verstand is gratis; zou dat de reden zijn waarom het wel eens lijkt alsof het gewantrouwd wordt en er niet naar wordt geluisterd? Sterker nog: dat het soms lijkt of in organisaties men er alles aan doet om het om zeep te helpen? Waar te nemen vallen de volgende effectieve manieren daartoe:

1. Denk dat jij weet wat goed is voor anderen en handel daarnaar

Des te effectiever wanneer je leidinggevende bent en in de positie om voor anderen te beslissen. En het budget om daar uitvoering aan te geven. Dat die naar een cursus vergaderen moeten, omdat je vergaderingen zo chaotisch zijn. Doe geen gezamenlijke probleemanalyse, stel geen vragen waarop je zelf geen antwoord hebt., haal een externe trainer of consultant in huis, stuur (bijvoorbeeld) iedereen naar een organisatiebreed cultuurprogramma, en meet dan vervolgens na bijvoorbeeld een jaar het effect daarvan.
Deze handelwijze (weten wat goed is voor de ander) wordt ook vaak waargenomen bij adviseurs en consultants (zowel interne als externe). Wanneer ingehuurd door degenen die tip 3 hieronder opvolgen, is succes bijna gegarandeerd;

2. Ga ervan uit dat wat voor anderen geldt niet voor jou geldt

Hangt nauw samen met de manier hierboven en wordt vaak in samenhang ermee waargenomen. De regel dat elke vergadering op tijd begint (jouw agenda is zo vol gestopt dat dat voor jou onhaalbaar is). Iedereen naar een assessment om in kaart te brengen hoe de kwaliteiten zich verhouden tot de eisen van de organisatie, maar zelf niet gaan (je had immers bij je aanstelling 2 jaar terug al een assessment gedaan). Deze manier om je gezond verstand om zeep te helpen wordt des te effectiever wanneer je die combineert met advies 1 hierboven;

3. Besteed het denken aan uit (duurbetaalde) anderen

Dit betreft de andere kant van dezelfde medaille, en wordt ook veel waargenomen; juist denken dat je het níet weet, en dat anderen dat wel doen. Je denken uitbesteden aan derden, en bij eigen twijfel over de juistheid van hun handelen er zonder vragen ervan uitgaan dat zij het vast wel beter weten. De zekerheid dat je het nooit helemaal zeker zal weten je laten verlammen, veel consultants in huis halen, nóg een opleiding volgen, stapels managementliteratuur op het nachtkastje en mee op vakantie, en nog steeds niet bij gelezen zijn.
Gebruik je gezond verstand!

Stel vragen, durf te twijfelen, neem jezelf (en anderen) serieus als je denkt “dit kan toch niet waar zijn”, voel je niet te goed om terug te komen op een besluit omdat je gezonde verstand je anders heeft doen laten inzien. En gebruik ons, adviseurs, maximaal waarvoor we bedoeld zijn en wat je van ons mag verwachten: je eigenaar te laten blijven van je eigen opgaves, je te helpen zoeken naar de meest congruente weg van middel naar doel, met ideeën en werkwijzen te komen die pássen bij jouw situatie, je, kortom, helpen je eigen gezond verstand te gebruiken!