header nieuws

Blijf op de hoogte

Van het laatste nieuws

13
Jun

Kijkt u voor de invulling van een leidinggevende functie ook naar het interne potentieel?

Stefan Heinis

Een belangrijke trend, die duidelijk doorzet in 2024, is dat organisaties steeds meer inzetten op het ontwikkelen van intern leidinggevend potentieel, in plaats van het extern invullen van leidinggevende functies. Dit past natuurlijk binnen strategische personeelsplanning dat al veel langer een thema is in de meeste organisaties.

Echter de krapte op de arbeidsmarkt heeft een sterke impuls gegeven aan de ontwikkeling om te investeren in de ontwikkeling van intern leidinggevend potentieel. Voorheen werden MD trajecten met name ingezet om de kwaliteit van het zittend management te versterken. Nu worden dus ook MD trajecten opgezet om potentieel leidinggevend te ontwikkelen.

AVOP ondersteunt veel organisaties bij het opzetten en ontwikkelen van dit soort trajecten en ook de uitvoering daarvan. Een traject start vaak met het opstellen van een profiel, een voordracht vanuit management van potentiële deelnemers en dan een selectieprocedure alvorens deelnemers definitief in aanmerking komen om deel te nemen aan het betreffende MD traject. Om de leer- en ontwikkeldoelstellingen voor zowel de deelnemer als ook de organisatie scherp te krijgen wordt vaak een ontwikkelassessment ingezet. De uitkomsten van het ontwikkelassessment dienen dan als input (persoonlijke leerdoelen) voor het te volgen MD traject. Een overall rapportage op basis van de individuele assessmentuitkomsten dient als basis voor het ontwikkelen en verder vormgeven van het gezamenlijke ontwikkeltraject. Dit wordt vaak aangevuld met gerichte coaching voor de individuele ontwikkelpunten.

Geïnteresseerd om een MD traject voor leidinggevend potentieel binnen uw organisatie op te zetten? Neem dan contact op met Stefan Heinis, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 020 – 61 55 456