header nieuws

Blijf op de hoogte

Van het laatste nieuws

29
Sep

Hoe Gender Intelligent (GQ) is jouw organisatie?

Martine Laudy

“Belangrijk hoor, maar dit is geen thema bij ons” zei de directeur tevreden op de vraag hoe slim deze organisatie gebruik maakt van mannelijk en vrouwelijk potentieel in de organisatie, “wij hebben uitsluitend vrouwen in de top, zowel op directie- als op managementniveau, bij ons speelt dat dus helemaal niet”.

Over het algemeen blijft het aandeel vrouwen op management- en directieniveau in Nederland echter flink achter én stagneert (zie o.a. The Global Gender Gap Report, World Economic Forum 2023).

Er is nog een wereld te winnen! Want organisaties met een hoge genderdiversiteit zijn effectiever, winstgevender én een meer gewilde plek om te werken. Voor de meeste organisaties is gender diversiteit wel degelijk een belangrijk onderwerp, óók dus voor de organisatie hierboven aangehaald!

Een inhaalslag is hard nodig. Dat kan gerealiseerd worden door onder andere het introduceren van gender quota op verschillende niveaus. Maar daarmee zijn we er nog niet.

Je plukt de vruchten van genderdiversiteit pas echt in een inclusieve werkomgeving voor zowel mannen als vrouwen, waarin alle kwaliteiten en ontwikkelpotentieel worden erkend en benut.

En de vraag is, zie jij de kwaliteiten en het ontwikkelpotentieel van die man én die vrouw? Of zie je uitsluitend wat je herkent en waar je je comfortabel bij voelt?

Bijvoorbeeld, hoe wordt een man binnen jouw organisatie gewaardeerd als hij zich kwetsbaar opstelt naar zijn team, of wat betekent het voor de doorgroeimogelijkheden van een man als hij een werkdag minder wil gaan werken om voor zijn kinderen te zorgen?

Hoe wordt de vrouw beoordeeld die zich meer samenwerkend dan sturend gedraagt en drie kleine kinderen heeft, als ze intern solliciteert op een leidinggevende positie in het mt?

Hoe Gender Intelligent (GQ) is jouw organisatie eigenlijk?

Ben je benieuwd naar waar het potentieel in jouw organisatie zit en hoe je het potentieel kunt benutten van iedereen in je organisatie, vrouwen én mannen? We hebben een stappenplan ontwikkeld,  een stappenplan ontwikkeld, dat helpt om inzicht te krijgen in de huidige situatie, en maatwerk vervolgstappen, afgestemd op jouw organisatie. We kijken graag met je mee en wellicht zien we méér mogelijkheden dan je denkt of zelf had gezien!

 

Meer informatie via Martine Laudy (AVOP), Eefke Jansen (She does it)