header nieuws

Blijf op de hoogte

Van het laatste nieuws

19
Jan

Een assessment in een krappe arbeidsmarkt een slecht idee? Juist niet!

Stefan Heinis

 

Een assessment inzetten in een wervingsprocedure werkt drempelverhogend en vertragend. Dat is een bezwaar dat je in een krappe arbeidsmarkt met enige regelmaat hoort. Daar kun je natuurlijk tegenoverstellen dat je als organisatie het wervingsproces serieus neemt en daarmee ook een potentieel nieuwe medewerker. Daarnaast, en dat is nog belangrijker, biedt het de nieuwe medewerker de gelegenheid een optimale start te maken in een nieuwe functie.

Diegene heeft namelijk zicht op zijn/haar sterke en ontwikkelpunten in de nieuwe functie en specifieke context, waarmee hij/zij aan de slag kan gaan. Verder biedt het de leidinggevende ook handvatten in het inwerken en begeleiden van de nieuwe medewerker.

Dit alles is natuurlijk niets nieuws. Wat wel een vernieuwde invalshoek kan zijn, is het inzetten van een assessment als kans te zien voor het vergroten van de doelgroep oftewel de vijver waarin je vist naar potentieel geschikte kandidaten voor een vacante functie. Door harde criteria te verruilen voor potentie deze te kunnen ontwikkelen, vergroot je de doelgroep die in aanmerking kan komen voor de functie. In het assessment kun je dan vervolgens laten toetsen of deze potentie daadwerkelijk aanwezig is en hoe deze verder te ontwikkelen.

Zo heeft een organisatie waar AVOP voor werkt recent besloten, omdat zij geen geschikte kandidaten konden vinden, medewerkers zelf op te leiden voor deze specifieke functie. Daarbij zetten zij een asssessment in om een scherp beeld te krijgen van het ontwikkelpotentieel van de kandidaat. Beschikt iemand over het vereiste werk- en denkniveau, sluiten de persoonlijkheid en drijfveren goed aan bij de functie en op welke aspecten dient iemand zich verder te ontwikkelen en hoe zou dit verder vorm gegeven kunnen worden?

Hierbij wordt het inzetten van een assessment in een krappe arbeidsmarkt dus een kans in plaats van een bedreiging!

Wil je meer informatie, neem dan gerust contact op met Stefan Heinis 020-6155456 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..