header nieuws

Blijf op de hoogte

Van het laatste nieuws

03
Jun

Waarom is het investeren in soft skills dan zo belangrijk (essentieel voor de toekomst)?

Sebastiaan Spaan

 

Communiceren, overtuigen, beïnvloeden, leidinggeven, motiveren, samenwerken, wat je ook verstaat onder soft skills, iedereen heeft er mee te maken. Vaak worden ze in een adem genoemd met de hard skills, die meetbaar technisch en functioneel zijn en je kunt aantonen met diploma’s en certificaten. Beide types zijn essentieel voor succes en effectiviteit in je werkzame leven.

Zonder hard skills mis je de basis, zonder soft skills mis je impact.

De (toekomstige) ontwikkeling van de technologie zorgt ervoor dat er veel zaken geautomatiseerd worden en dit plaatst soft skills meer en meer centraal als het gaat om effectiviteit en gezondheid. Het (kunnen) aanpassen en ontwikkelen van medewerkers op de techniek wordt (en is al) essentieel. Illustratief hiervoor is dat het aantal burn-outs onder jonge professionals nog nooit zo hoog is geweest als nu. Het omgaan met een continue stroom aan informatie en de appels die er worden gedaan op ons neurale beloningsysteem vergt zorgvuldige stress en timemanagement skills en in de basis goed zicht op jezelf.

Binnen een organisatie kan te weinig focus op (de ontwikkeling van) soft skills bovendien leiden tot problemen en frustratie. Mogelijke indicatoren van te weinig focus op de soft skills binnen de organisatie kunnen zijn:

· Medewerkers hebben moeite met prioriteren.

· Problemen met stakeholder management.

· Grote focus op content, weinig op vorm.

· Onzichtbaarheid van je professionals in de organisatie, ondanks goede performance.

· Veel meetings, weinig besluiten.

· Weinig aandacht voor een positieve en veilige werkomgeving.

· Weinig coaching en feedback.

Om een echt resultaat te kunnen boeken op het gebied van soft skills is een training hier of daar niet genoeg. Een echte gedragsverandering blijft pas hangen na een goede herhaling van 20- 30 keer. Een holistische aanpak is nodig wanneer je op structurele wijze de softskills van je organisatie wilt ontwikkelen en een cultuur van leren en ontwikkelen wilt stimuleren. Middels zelfreflectie het verkrijgen van zicht op de motieven, drijfveren en mechanismen, die bijdragen aan het effectief veranderen van bovengenoemd gedrag.

Bij AVOP zijn we experts op het gebied van het in kaart brengen en het ontwikkelen van soft skills. Wij ondersteunen individuen, teams én organisaties met onze interventies. Of het nu is middels een eendaags high impact Learning Center, of dat je zicht wilt krijgen op je sterkte of ontwikkelpunten middels een ontwikkelassessment of dat je op zoek bent naar een (maatwerk) leiderschapstraject, of persoonlijke coaching, wij gaan erg graag met je in gesprek, hoe jij je eigen soft skills of die in je organisatie of team kunt ontwikkelen.

Wil je eens van gedachten wisselen over je eigen soft skills of de soft skills binnen je organisatie? Neem contact op met Sebastiaan Spaan - 06-47 15 40 04 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.