header nieuws

Blijf op de hoogte

Van het laatste nieuws

08
Apr

Waarom hebben assessments voor ICT organisaties een steeds grotere meerwaarde?

Stefan Heinis

 

De nut en noodzaak van een assessment in het recruitmentproces in de ICT branche wordt steeds sterker. Deze trend is duidelijk merkbaar in het sterk groeiend aantal opdrachtgevers in deze branche die gebruikt maakt van assessments.


Allereerst gaan de technologische ontwikkelingen in de ICT sector steeds sneller, een te sterke focus of iemand over de juiste technische kennis beschikt, brengt dan ook een zeker risico met zich mee.

Technische kennis veroudert namelijk zeer snel.

Het gaat er dus eerder om of iemand voldoende gedreven en leergierig is om zich blijvend te willen ontwikkelen. Daarbij spelen persoonlijkheid, drijfveren en competenties als leer-, aanpassings- en veranderingsvermogen en reflectiviteit een veel belangrijkere rol. Naast hier voldoende tijd en aandacht aan te besteden in selectiegesprekken, is het inzetten van een assessment een goed middel om daar meer zicht op te krijgen en daarmee een beter onderbouwd besluit te kunnen nemen ten aanzien van geschiktheid.


Verder worden naast de harde kwalificaties, soft skills steeds belangrijker om als ICT professional succesvol te kunnen zijn. Het toetsen van soft skills is vaak lastiger dan het toetsen van harde kwalificaties, die vaak gemeten kunnen worden aan de hand van gevolgde opleidingen, trainingen en cursussen. Een assessment kan daar meer zicht op geven, zowel als het gaat waar iemand nu staat en wellicht belangrijker, wat iemands potentieel is en hoe dit te ontwikkelen.


Tenslotte worden de kwaliteiten van de leidinggevende steeds belangrijker, in het licht van het binden en boeien van medewerkers. Als reden van vertrek van medewerkers scoort slecht leiderschap namelijk al jaren heel hoog. In het licht van de ‘War on Talent’ is het niet onbelangrijk om niet allee de juiste mensen binnen te halen, maar ook de juiste mensen binnen te houden. In het door laten groeien van professionals wordt ook nog steeds de fout gemaakt de beste professional manager te maken. Bij het in kaart brengen van de kwaliteiten en het potentieel als het gaat om leiderschap kan een assessment van grote toegevoegde waarde zijn en handvatten bieden hoe leidinggevende kwaliteiten verder te ontwikkelen.


Kortom op verschillende vraagstukken in het recruitment gebied kan een assessment extra inzicht en zekerheid bieden, zodat de juiste match kan worden gemaakt tussen de persoon en de functie. En daarmee een actieve bijdrage kan leveren voor een succesvolle groei van de business.


Wil je meer informatie, neem dan gerust contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 020-6155456 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..