header nieuws

Blijf op de hoogte

Van het laatste nieuws

Tijd voor een gratis gehoortest?

Anneke van Til

Taal is, zeg maar, écht een ding, en er is veel meer te beluisteren dan je hoort en dan je zegt!

Een klein experimentje: ga van onderstaande koppels uitspraken eens na vanuit wiens perspectief ze vermoedelijk verwoord zijn: vanuit het perspectief van leidinggevenden of dat van medewerkers:

• Weerstand tegen verandering versus kritiek op de plannen
• Meer doen met minder mensen versus benutten van het potentieel van mensen
• Meer verantwoordelijkheid tegen hetzelfde salaris versus mensen serieus nemen

Nóg een experimentje: wie naar jouw idee lijkt het meeste invloed op haar situatie te kunnen uitoefenen, degene die de taal gebruikt links van de streep of degene die de taal gebruikt rechts van de streep:

• Het is een groot probleem / ik vind het moeilijk
• Ik ga het proberen te doen / ik ga het doen
• We wachten het maar af / ik weet nog niet wat ik kan verwachten.

Nee, hier geen exposé over of en in hoeverre taal de werkelijkheid bepaalt (heel interessant overigens, dat onderwerp, en zéér de moeite waard!). Wél de oproep te letten op de taal die je medewerker, je leidinggevende, je coachee, … gebruikt, en de oproep na te gaan welke informatie er in dat taalgebruik verborgen zit. En om eens te onderzoeken: als je andere woorden gebruikt en een andere formulering voor hetzelfde: of je dan nog steeds hetzelfde ziet, óf dat je opeens andere perspectieven ervaart en andere handelingsmogelijkheden ziet. Ga eens na of het uitmaakt voor een onderhandeling als je de metafoor van ‘vechten’ vervangt door de metafoor van ‘onderzoeken’. Experimenteer er eens mee en ga eens na of je dan geneigd bent acties te ondernemen die horen bij ‘onderzoeken’.

Peter van Straaten

Bekijk voor nog meer inspiratie het volgende filmpje:
The search for unhappiness

Wil jij ook een gratis gehoortest? ;-) Neem dan gerust contact op met onze collega en partner Anneke van Til: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 020-6155456 / www.avop.nl