header nieuws

Blijf op de hoogte

Van het laatste nieuws

Ingehaald door robots? Ik dacht het niet.

Sebastiaan Spaan

Drie elementen die je kunnen helpen om je weg te vinden in de aanstaande IT revolutie.

De arbeidsmarkt is de afgelopen jaren sterk veranderd en lijkt nu een tandje bij te gaan schakelen. Waren we bijna gewend aan het idee niet ons hele leven voor één werkgever te werken, staan we op dit moment aan de vooravond van een nog veel ingrijpender verandering van de arbeidsmarkt. De IT revolutie (of robotisering) zal de arbeidsmarkt zoals die er nu uitziet compleet op zijn kop zetten.

De vraag “bestaat mijn baan nog wel over x jaar?” – zoals geformuleerd in een NOS artikel – is een terechte, èn een relevante.

-Veel mensen weten niet goed wat ze graag willen doen: door wat wordt je nu echt gedreven in je werk?-

Verandering en nieuwe situaties zijn niet voor iedereen weggelegd, maar het lijkt alsof er velen (lees: iedereen) in enige mate aan zullen moeten geloven. De vraag is hoe kun je je nu het beste voorbereiden op een sterk veranderende arbeidsmarkt? Natuurlijk helpt bijscholing en training en zijn er zaken als personal branding en het updaten van je linkedin profiel. Maar wat te doen als je hele sector ophoudt te bestaan en je niet meer kan terugvallen op wat je goed kan? Dan is het belangrijk een nieuwe weg in te slaan, maar veel mensen weten niet goed wat ze nu écht willen doen.

In een dergelijke situatie wordt je teruggeworpen op jezelf en is het verstandig te kijken naar wat jou in de kern motiveert om de energie te aan te boren om je weg te vinden. Welke elementen zijn nu belangrijk bij het bepalen van je eigen motieven? Door wat wordt je nu gedreven in je werk?

Gedragswetenschapper en econoom Dan Pink heeft hier uitvoerig onderzoek naar gedaan en een antwoord op gevonden. Hij geeft aan dat iemand die voldoende ruimte krijgt zaken zelf onder de knie te krijgen (mastery), hier voldoende vrijheid in ervaart en hier zelf de regie over kan voeren (autonomy) met een groter doel voor ogen (purpose) het meest effectief, maar ook het meest tevreden is op het werk.

Om jezelf dus op een gedegen manier voor te bereiden op de komende veranderingen in de arbeidsmarkt, zorg er dan voor dat je bij het kiezen van je weg (wat je ook gaat doen) de elementen autonomy mastery en purpose meeneemt.

Heb je vragen over je loopbaan of wil je sparren over het vinden van deze drie elementen in de praktijk, neem dan contact op met onze adviseur Sebastiaan Spaan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06-47154004/ 020-6155456. Voor informatie over (loopbaan)assessments, persoonlijke coaching en persoonlijke ontwikkeling kijk op www.avop.nl

Voor meer inspiratie:

What Really Motivates us - Dan Pink