header nieuws

Blijf op de hoogte

Van het laatste nieuws

De algemene deler in effectief leiderschap: flexibiliteit?

Lily Brand

Vijf criteria voor Flexibel Leiderschapsgedrag in de praktijk.

Agile Leiderschap, Scrum, Dienend Leiderschap, transformationeel leiderschap; de termen vliegen je om de oren! En ik breek mijn hoofd hierover in de vorm van een onderzoek naar de onderliggende factoren voor Flexibel Leiderschapsgedrag op de werkvloer.

Zo heb ik besloten me niet te laten afleiden door al de verschillende termen, die per branche trending zijn, maar verdacht veel op elkaar lijken. De algemene deler in leiderschap lijkt flexibiliteit te zijn en wel de mate waarin je als leidinggevende in staat bent veranderingen goed te kunnen begeleiden, of je nou te maken krijgen met de invoering van zelforganisatie in de zorg of scrum in de ict. Daar kun je boeken over lezen, daarin kun je getraind worden een bepaalde methodiek toe te passen maar eigenlijk is maar een ding echt interessant: lukt het de leidinggevende om in het heetst van de strijd gedrag te laten zien dat past bij de situatie!

 

Leiderschap 

 Traditioneel wordt er veel aandacht besteed aan verschillende leiderschapsstijlen, zoals Quinn en Covey doen, met als uitgangspunt dat je een goed gevuld rugzakje moet hebben om überhaupt verschillend gedrag te kunnen laten zien. Maar de vraagt blijft, wat gebeurt er in de praktijk? Om te bepalen welke stijl je gaat inzetten is het een voorwaarde dat je een goede scan van de context kan maken. Oftewel je moet open staan voor je omgeving, je moet hetgeen je observeert kunnen plaatsen in het grotere geheel en je moet aanvoelen hoe anderen zich ertoe verhouden.

En dan? Dan moet je ruimte creëren om zelf je eigen koers te bepalen. Een interessante discussie is dan of leidinggevenden die ruimte moeten krijgen, bijvoorbeeld door resultaat verantwoordelijk te zijn, in een organisatie te werken die zelfsturend of -organiserend is of dat leidinggevenden die ruimte moeten nemen? Ik zie overeenkomsten met de al oude nature-nurture discussie: Tuurlijk én én zal de beste resultaten geven, maar uitgaande van de eigen verantwoordelijkheid van ieder individu en niet te vervallen in allerlei excuses kiezen wij bij AVOP ook voor onafhankelijkheid.

Flexibel-leiderschap checklist:

  • Een goed gevulde rugzak met leiderschapsstijlen
  • Openstaan voor je omgeving
  • Logisch denkvermogen
  • Inlevingsvermogen
  • Onafhankelijkheid
Terug naar het onderzoek: de 5 voorwaarden om Flexibel Leiderschap te laten zien zijn op dit moment hypotheses, ben je net als wij nieuwsgiering naar de onderliggende factoren dan kun je meewerken aan het onderzoek door contact op te nemen met Lily Brand, sr. Adviseur bij AVOP.
 

En theorie is slechts theorie, daarom gebruiken we in dit onderzoek, naast psychologische vragenlijsten, een 360° feedback vragenlijst die concreet leiderschapsgedrag in kaart brengt.