header nieuws

Blijf op de hoogte

Van het laatste nieuws

De 5 belangrijkste HR thema’s in de ICT sector

Stefan Heinis

Wat zijn in 2016 de actuele HR thema’s en zijn deze voor elke sector hetzelfde? De 5 belangrijkste HR thema’s in Nederland zijn, zoals deze naar voren komen in de Raet HR benchmark 2016:

  1. Strategische personeelsplanning
  2. Duurzame inzetbaarheid
  3. Opleiding & Ontwikkeling
  4. Mobiliteit (intern en extern)
  5. Leiderschapsontwikkeling

De vraag die wij ons als AVOP stelde, in het kader van onze focusmarkt ICT, was of deze 5 HR prioriteiten ook gelden voor de specifieke ICT sector of dat daar toch verschillen zijn waar te nemen? In mijn oriëntatie aangaande de specifieke HR thema’s in de ICT sector heb ik met 15 bedrijven gesproken. Daarin is voor de ICT sector een andere prioritering naar voren gekomen, namelijk:

         1. Ontwikkeling leiderschap
         2/3.  War on Talent: - recruitment

                                                   - binden & boeien
         4. (Persoonlijke) ontwikkeling medewerkers
         5. Vergrijzing (m.n. traditionele ICT organisaties), duurzame inzetbaarheid/employability

Het ontwikkelen van leiderschap heeft binnen de ICT duidelijk een hogere prioriteit, hetgeen wellicht verklaard kan worden doordat leiderschap tot op heden binnen de ICT onderbelicht is gebleven. De ontwikkelingen van vakinhoudelijke vaardigheden heeft meer de focus gehad. Echter het ontwikkelen leiderschap staat prominent op de agenda, aangezien ICT organisaties voor behoorlijk ingrijpende uitdagingen staan; time-to- market wordt steeds korter, het ontstaan van nieuwe diensten (zoals cloud producten/diensten), maakt dat bij veel organisaties het business model onder druk staat en er een veranderslag dient te worden gemaakt. Hierbij speelt leiderschap belangrijke rol.

Qua schaarste op de arbeidsmarkt loopt de ICT duidelijk voorop. Het vinden en vervolgens binden & boeien is voor veel organisaties een hoge prioriteit. Het bepaalt voor een aantal organisaties zelfs al de mate waarin zij hun groeiambities kunnen verwezenlijken. Opvallend daarbij is dat het selecteren van het juiste talent nog niet altijd even professioneel wordt uitgevoerd, de mogelijkheden van de inzet van e-assessments en selectie/ontwikkelassessments wordt nog niet altijd benut.

Ook hier geldt net zoals bij het eerste punt, dat persoonlijke ontwikkeling in het verleden niet de hoogste prioriteit heeft gekregen, maar gezien de organisatieveranderingen en The War on Talent is het een steeds belangrijker thema geworden. Vergelijkbaar met andere sectoren, is ook hier eigen regie en verantwoordelijkheid van medewerkers uitgangspunt. Hoe stimuleer en faciliteer je als organisatie dit proces zo optimaal mogelijk en nodig je mensen uit het nieuwe toekomstige gedrag ook direct te laten zien. Opzet en uitvoering van persoonlijke ontwikkeling moet daarbij congruent zijn.

Het thema vergrijzing is een thema dat specifiek lijkt te zijn voor de meer grote, oudere en traditionele ICT organisaties. Zij hebben te maken met een behoorlijke groep 50 plussers, waarbij duurzame inzetbaarheid en employability momenteel actueel zijn. Specialismen van vandaag zijn namelijk niet automatisch de specialismen voor de toekomst.

Het blijkt dat de 5 belangrijkste thema’s toch afwijken van het algemene beeld, het meest opvallend daarbij is dat leiderschap veel hoger op de prioriteitenlijst staat en The War on Talent reeds in de ICT sector is losgebarsten. In de volgende blogs worden de vijf in kaart gebrachte HR thema’s binnen de ICT verder uitgediept.

Stefan Heinis
Partner AVOP
020-6155456
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

5 belangrijkste themas