header nieuws

Blijf op de hoogte

Van het laatste nieuws

Waarom duurzaamheid meer is dan een modewoord

AVOP

Waarom zou je als organisatie duurzaam willen zijn? Het past natuurlijk goed in de algemene trend en het komt je reputatie ten goede. Je bent duurzaam als je goed met het milieu omgaat, maar ook met je mensen.  Of moeten juist de mensen goed omgaan met de organisatie?

waarom duurzaamheid meer is dan een modewoord

Wat het werkzaam leven betreft is vitaliteit bij duurzaamheid een kernbegrip. Vitale mensen presteren beter, zijn minder ziek en dragen bij aan een hoger rendement voor de organisatie. Dat lijken  mij meer dan genoeg redenen om in vitaliteit te investeren.

Maar wie is er verantwoordelijk voor deze vitaliteit? De medewerker? En hoe ziet dat er uit? Strak afgetrainde personeelsleden, die ’s ochtends 15 km richting het werk rennen, overdag sla , quinoa en allerlei superfoods nuttigen?’s Avonds naar de sportschool, een uur meditatie, vroeg naar bed om de volgende dag weer vitaal op het werk te zijn? Een supermens dat op hoogactieve wijze alle problemen in het werk tackelt?

Of moet de organisatie op vitaliteit sturen?  Strikte regels qua gezond gedrag, voeding, aantal uren sport en deze worden in jaarafspraken en kpi’s vastgelegd?  Het gewicht wordt nauwlettend gemonitord, bloedwaarden gemeten en elke maand moet de conditie toegenomen zijn?

Vitaliteit binnen organisaties is uiteraard de gezamenlijke verantwoordelijkheid van beide partijen. En er is meer dan fysieke kwesties. Mentale vitaliteit is zeker net zo belangrijk.

Het is niet zinvol dat de organisatie zich bezig houdt met de persoonlijke leefomstandigheden, tenzij de leefstijl  ten koste gaat van de prestaties. De medewerker is verantwoordelijk voor goede prestaties. Organisaties aan de andere kant kunnen stimulerend zijn om mensen zich vitaal te laten voelen, ook degenen die van nature een minder sterk fysiek gestel hebben. 

De juiste voorwaarden zijn essentieel bij het invoeren van het thema vitaliteit. Waar kun je in dit kader aan denken?

Duurzaamheid/vitaliteit als centrale waarde hanteren in de strategie. Je bij alles afvragen:  draagt dit structureel en op  de lange termijn bij aan de duurzaamheid van de organisatie, op bestuurlijk, tactisch en individueel niveau.

De komende tijd zullen wij de verschillende aspecten van duurzaamheid en vitaliteit op HR gebied in onze blogs belichten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  • strategisch personeelsmanagement;
  •  talent management;
  •  waardegestuurd werken;
  •  faciliterend leidinggeven;
  •  zelforganiserende teams;
  •  stimuleren van zelfondernemerschap van medewerkers

 

Dus: blijf ons volgen!