header nieuws

Blijf op de hoogte

Van het laatste nieuws

Is meten weten?

Lily Brand

Hoe meet je teamzelfstandigheid? Dat was de vraag die door een grote VV&E organisatie aan me gesteld werd, of eigenlijk kun je ons helpen een tool te ontwikkelen die meet hoe zelfstandig de teams werken? Het bleek een lastige vraag waar ze al een tijdje mee bezig waren, diverse vragenlijsten en kwaliteitsmetingen waren de revue gepasseerd maar de juiste zat er niet tussen. Maar is het dan aan mij om dit zomaar op te lossen?

meten is weten

Juist door niet de waarheid in pacht te hebben, zijn we gezamenlijk tot iets heel moois gekomen. Meten bleek in dit geval niet te leiden tot weten. Vrágen leek wel te leiden tot inzicht, wat vervolgens weer leidde tot actie en tot een vergroting van de zelfstandigheid van de team. Natuurlijk hebben we met de klant een tool ontwikkeld die meet, maar hij weet gelukkig helemaal niks. Het is namelijk het hele proces geweest, van samen met de teamleden tot vragen komen, van pilots draaien, van met elkaar vallen en opstaan en weer een nieuwe versie maken, wat de tool waardevol maakt. Juist dat inzicht, van trial and error, van samen erover praten en verbeter afspraken maken, heeft gemaakt dat de teams enthousiast aan de gang zijn gegaan.

De meting is er gekomen, maar als een vertrekpunt om met elkaar het gesprek aan te gaan. Zo concreet mogelijk, waarbij de zelfstandigheid volledig is afgestemd op de werkzaamheden van de teams. Geen abstracte competenties, kleuren en drijfveren om de zelfsturing te meten, maar concrete ijkpunten die voor deze organisatie relevant zijn zoals: “hoe zelfstandig overleggen we?” , “hoe borgen wij als team de overdracht van cliënten? ” en “hoeveel regelruimte  krijgen we om  de productiviteitsnormen te behalen?”. Juist door over werkgerelateerde thema’s concrete verbeter afspraken te maken lijkt de mate van zelfsturing of organisatie van de teams omhoog te schieten. Juist door er zonder de nadruk op te leggen aandacht voor te hebben voor de samenwerking komt het tot leven. Door het team het gewoon zelf te laten oppakken.  Door de meten en je daarna af te vragen en te laten ontstaan………en er gewoon van af te blijven!

En was het aan mij? Nee! Natuurlijk heb ik grondig onderzoek gedaan, zowel bij de betreffende organisatie als in de theoretische modellen over zelfsturing. Natuurlijk heb ik hun werkveld geïntegreerd in een meetsystematiek. Maar daarna heb ik me overgegeven aan het proces en de tool laten ontstaan  en ben ik hoe moeilijk ook op mijn handen gaan zitten.

Het resultaat:  een tool die gaat om samen ontwikkelen en een organisatie die zelf aan de gang gaat om de zelfstandigheid van de teams te vergroten. En soort van leeg gevoel omdat ik alleen een zaadje heb gepland en ik nu slechts toeschouwer ben!