header nieuws

Blijf op de hoogte

Van het laatste nieuws

Loslaten is de nieuwe kunst van het managen

AVOP

In de vorige blog wees Stefan Heinis terecht op het verschil tussen oud denken en nieuw denken en op hoe de wens om zelfsturing te creëren binnen een team vaak al in de selectieprocedure wordt gedwarsboomd. Hij gaf aan dat het voor managers en HR/ P&O soms lastig is om de regie uit handen te geven en mensen zelf verantwoordelijk te maken voor hun team. Veelal wordt er toch een behoefte aan controle gewenst en dus ook doorgevoerd, wat er voor zorgt dat men zichzelf in het beginstadium in de voet schiet.

Nieuws 03

loslatenLaat ik duidelijk zijn: het geven van verantwoordelijkheid aan de medewerkers over hun eigen carrièrepad en  hen op zelfsturing voorbereiden gaat niet automatisch gepaard met het loslaten van verantwoordelijkheid. Wel wordt er een andere manier van leidinggeven verwacht.  De taak van de manager ligt er in dit opzicht in dat hij controleert of alle facetten die leiden tot een goed functionerend team geborgd zijn. Als we kijken naar het concurrerende waarden model van Quinn (zie inzet), dan valt op dat er binnen een goed functionerende organisatie 8 verschillende en met elkaar in tegenspraak lijkende waarden zijn.

Deze waarden werken in meer of mindere mate op elkaar in. Alle 8 zijn ze belangrijk, maar ieder team zal bepaalde voorkeuren hebben, terwijl iedere situatie een beroep doet op andere waarden. Zo zal een team van sales mensen waarschijnlijk de natuurlijke voorkeur hebben om zich meer te focussen op de externe wereld en de kansen die zich daarin voordoen. Minder affiniteit zullen zij waarschijnlijk hebben met het borgen van interne processen. Het is aan de manager om dat te signaleren en dit te adresseren, zonder hier direct op in te grijpen met concrete acties. Omdat het voor mensen in een groep vaak lastig is te zien welke valkuilen zij hebben, is het de taak van de leidinggevende om hen hierop als een volleerd coach en organisatieadviseur te wijzen en vervolgens de groep uit te dagen met oplossingen te komen. Op deze manier transformeert niet alleen de groep tot een meer zelfsturend orgaan, maar zal ook de leidinggevende transformeren en op die manier bijdragen tot zelfsturing.