header nieuws

Blijf op de hoogte

Van het laatste nieuws

21ste-eeuwse vaardigheden

Karst Bongers

Onlangs was ik op een seminar veranderkracht waar een aantal vooraanstaande sprekers hun visie gaven op veranderingen in onze maatschappij en hoe deze door zouden kunnen werken in organisaties. Wat mij opviel is dat er veel nieuwe zaken op ons afkomen waar wij totaal geen weet van hebben. Computers en robots zullen veel van onze werkzaamheden overnemen. Zij zijn er sneller in, maken minder fouten en kunnen langer doorgaan.

21ste eeuw

Minister Asscher zei enige tijd geleden al te vrezen dat er meer werkelozen kwamen door de opmars van de computers. Ook klanten van mij maken zich zorgen over deze toename en vragen zich af of hun werkzaamheden over een x aantal jaren niet worden overgenomen door computers. En ook ik vroeg mij, enigszins bang gemaakt door het eerder genoemde seminar af of mijn werkzaamheden toekomstbestendig zouden zijn. Zelf kwam ik tot de verontrustende conclusie dat dit niet het geval was, waarop mijn baas wijselijk antwoordde dat hij dat al dertig jaar hoorde.

Ik denk dat hij gelijk had en dat de aard van de werkzaamheden weliswaar verandert, maar dat de vraag (namelijk te weten of je de juiste mensen aantrekt) hetzelfde blijft. Sterker nog: juist in een omgeving die sneller verandert dan ooit is het van belang de juiste mensen te vinden. Alleen moeten we meer gaan focussen op  de21ste-eeuwse vaardigheden. Hieronder een korte lijst met vaardigheden die het verschil gaan maken in uw bedrijf, waarbij de eerste een voorwaarde is voor de andere 6. Daarnaast is de eerste de enige echt nieuwe vaardigheid. De andere 6 zijn vaardigheden die wij al langer blijken te gebruiken.

  • ICT vaardigheid
  • Samenwerking
  • Communicatie
  • Probleemoplossend vermogen en zelfredzaamheid
  • Creativiteit
  • Kritisch denken
  • Sociale en culturele vaardigheden